بلاگ

انواع گیربکس ایران خودرو کدامند؟

انواع گیربکس ایران خودرو

ایران خودرو در چند سال اخیر، پروژه‌ای را کلید زده است که منجر به روانه کردن نسل جدید گیربکس در بازار ایران خواهد شد. این شرکت خودروسازی عنوان نموده که در چند سال پیش‌­رو، شاهد جعبه دنده‌هایی نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک خواهیم بود و گیربکس‌های دستی به فراموشی سپرده خواهند شد.

شرکت خودروسازی ایران خودرو با حدود تقریبا 50 سال سابقه، در زمینه تولید خودروهای ایرانی فعالیت می‌کند و در تلاش است که محصولاتی باکیفیت به دست مشتریان خود برساند. در چندسال اخیر، ایران خودرو، مدل‌های زیادی از گیربکس‌های نیمه اتوماتیک برای انواع ماشین‌های تولیدی خود، به بازار عرضه کرده است.
گیربکس‌های پیکان، آریسان و کارا از مدل‌های اولیه تولیدی ایران خودرو بودند که به صورت دستی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

پس از آنها گیربکس‌های خودروهای پژو، جایگاه ویژه‌­ای در این شرکت دارند. به طوری که می‌توان از گیربکس MA و BE، به عنوان پدر تمام گیربکس‌های ایران یاد کرد که ریشه­ای فرانسوی دارند.

با گذشت زمان و ظهور فناوری‌های پیشرفته، ایران خودرو گیربکس‌های نیمه اتوماتیک را به ره­برداری رساند. گیربکس‌های MAP و MCP از مدل‌های دستی­-اتوماتیک هستند و از گیربکس تمام اتوماتیک ایران خودرو می‌توان به AL4 اشاره کرد. البته همه­ی این جعبه دنده‌ها، با توجه به موتور نصب شده بر روی خودرو و مدل ماشین مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از سری محصولات پیشرفته شرکت خودروسازی ایران خودرو، می‌توانیم به گیربکس 6 دنده یا 6 سرعتی اشاره کنیم که بر روی مدل‌های جدید این شرکت نصب می‌شود و مزایای زیادی به همراه دارد.

جدیدترین گیربکس های ایران خودرو

هر خودرویی برای حرکت، باید نیروی اولیه خود را تامین کند و با انتقال آن به چرخ‌ها، موتور و دیگر اجزای ماشین، زمینه حرکت و کارکردن خودرو را فراهم آورد. گیربکس یکی از بخش‌های مختلف ماشین است که در کنار قسمت­های دیگر، سیستمی برای انتقال نیرو در ماشین تشکیل می‌دهند.

گیربکس‌ها به سه صورت دستی، نیمه اتوماتیک و اتوماتیک در بازار وجود دارند. امروزه از جعبه دنده‌های دستی به ندرت استفاده می‌شود و معمولا تمامی خودروهایی که به تازگی وارد بازار می‌شوند؛ از گیربکس‌های نیمه اتومات یا اتوماتیک برخوردار هستند. از جدیدترین مدل‌های نیمه اتوماتیک ایران خودرو، گیربکس 6 سرعتی است که گفته می‌شود؛ می‌تواند بر روی اغلب خودروهای ایران خودرو نصب شود.

انواع گیربکس ایران خودرو

معرفی گیربکس های نیمه اتومات ایران خودرو

نوعی دیگر از گیربکس‌های دستی، گیربکس‌های نیمه اتوماتیک هستند و تنها تفاوت آنها با جعبه دنده دستی، نداشتن کلاچ است. استفاده از این گیربکس در خودروها رواج ندارد و کمتر خودرویی پیدا می‌شود که در آن از گیربکس‌های نیمه اتوماتیک استفاده شده است.

در این نمونه از گیربکس همانند گیربکس دستی، کلاچ وجود ندارد و برای کلاچ‌گیری، باید از سامانه‌‌های الکترونیکی_مکانیکی کمک گرفت. با این حال تعویض دنده در این گیربکس‌ها، به صورت اتوماتیک انجام نمی‌شود و راننده برای تعویض دنده، باید همانند گیربکس‌های دستی عمل کند.

ایران خودرو به تازگی اعلام کرده است که پروژه تولید گیربکس‌های نیمه اتوماتیک را در دست دارد. پیش‌بینی می‌شود این مدل جعبه دنده‌ها تا سال 1402 روانه بازار شوند و به بهره‌وری برسند. پیشنهاد می کنم مقاله تعمیر گیربکس X33 را هم ببینید.

گیربکس 6 دنده چیست؟

یکی از محصولات پرطرف‌دار ایران خودرو، گیربکس‌های 6 دنده یا 6 سرعتی هستند که با هدف پایین نگه داشتن دور موتور تولید می‌شوند. این مدل گیربکس‌ها مصرف سوخت را کاهش می‌دهند و از فشار روی موتور در دورهای بالا جلوگیری می‌کنند. در ساخت مدل‌های گیربکس 6 سرعتی از مکانیزم تعویض دنده کابلی و بیاژآمونت استفاده شده است که همچون گیربکس‌های روز دنیا، نویز انتقالی به کابین خودرو را کاهش می‌دهند؛ مانع از لرزش دسته دنده شده و برای کاهش احتمال خروج دنده به کار گرفته می‌شوند.

خودروهایی که از مدل‌های مختلف گیربکس 6 سرعتی برخوردار هستند؛ با توجه به توزیع مناسب‌تر دنده‌ها، کیفیت رانندگی را افزایش می‌دهند و علاوه بر افزایش عمر پیشرانه، سبب رضایت بیشتر مشتری شده‌اند. از مدل‌های مختلف گیربکس 6 دنده می‌توان به گیربکس 6 دنده دستی MT6، گیربکس 6 دنده نیمه اتوماتیک AMT6 و گیربکس 6 دنده اتوماتیک AT6 اشاره کرد که معمولا از قابلیت نصب بر اغلب دستگاه‌های ایران خودرو برخوردار هستند و بر روی محصولات جدید این شرکت نصب می‌شوند.

انواع گیربکس ایران خودرو

انواع ضرایب گیربکس

جعبه دنده خودرو از مجموعه‌ی چرخ‌دنده‌ها با سایزهای مختلف تشکیل شده است. این چرخ‌دنده‌ها، وظیفه دارند که سرعت‌ها و قدرت‌های مختلف را به صورت مناسب انتقال دهند. سایز و اندازه این چرخ‌دنده‌ها، با مفهوم ضریب گیربکس یا دنده شناخته می‌شوند که از نسبت اندازه محیط چرخ‌دنده‌ متحرک به محرک محاسبه می‌شود.

راحت‌ترین راه برای محاسبه ضریب انواع گیربکس، شمارش تعداد دندانه‌های هر چرخ‌دنده‌ و تقسیم آنها است. با توجه به نتایجی که به دست می‌آید می‌توان قدرت و سرعت خودرو را تخمین زد. در خودروها، دنده‌ها هرچه بالاتر می‌روند، سبک‌تر می‌شوند و ضریب دنده کاهش پیدا می‌کند. در دنده‌های بالاتر ازله تعمیر  4، ضریب گیربکس معمولا به کمتر از یک می‌رسد و در خودروهایی که دنده‌ عقب آنها، قوی‌ترین دنده است، ضرایب گیربکس بالاتر نیز برآورد می‌شود. پیشنهاد می کنم مقاله تعمیر گیربکس تیگو 5 را هم ببینید.

تعمیر انواع گیربکس‌ های داخلی و خارجی

گیربکس یکی از قطعات مهم در خودرو است که نقش اساسی در سیستم انتقال قدرت خودرو دارد. به طوری که اگر این قطعه به درستی کار نکند؛ در حرکت خودرو اختلال ایجاد می‌شود. گیربکس‌ها برای اینکه عملکردی درست داشته باشند؛ باید به صورت منظم سرویس شوند و در صورت خرابی، مورد تعمیر قرار بگیرند.

با این که همواره تولیدکنندگان سعی می‌کنند بهترین و باکیفیت‌ترین محصولات را به تولید برسانند؛ اما عوامل مختلفی می‌توانند زمینه آسیب دیدن قطعات خودرو از جمله گیربکس را فراهم آورند. به عنوان مثال اگر چرخ‌دنده‌ها آسیب ببیند؛ ممکن است در هنگام حرکت، صدای وزوز یا دنگ‌دنگ بشنوید. همچنین اگر گیربکس خودروی شما دیر عمل کند؛ می‌تواند نشان‌دهنده این باشد از جعبه دنده به درستی نگهداری نشده است یا آب در قطعات آن نفوذ کرده باشد.

همچنین نشت یا آلودگی روغن نیز، عملکرد درست گیربکس را کاهش می‌دهند.الو گیربکس با داشتن نیروی کار ماهر و متخصصین مجرب، تعمیر گیربکس‌ اتوماتیک و دستی را با نهایت دقت و مهارت انجام می‌دهد و از تمامی قطعات که شامل گارانتی هستند، استفاده می‌کند. شما می‌توانید گیربکس خودروهای خود را با کمک مهندسین الوگیربکس چک کنید و با کمترین هزینه به تعمیر آن بپردازید.

بازگشت به لیست

2 دیدگاه در “انواع گیربکس ایران خودرو کدامند؟

  1. عباس سیاسر گفت:

    گیربکس های تولیدیه ایران خودرو بهتر از نمونه های موجود در بازار است ؟ این گیربکس ها به طور معمول چند سال کار میکنن ؟ چه زمانی نیاز به تعویض دارند ؟

    1. sara گفت:

      کیفیت گیربکس‌ های تولید ایران خودرو نسبت به نمونه‌ های موجود در بازار کیفیت مناسبی دارند. طول عمر این گیربکس‌ ها به عوامل مختلفی مانند نوع رانندگی و شرایط نگهداری و تعویض به‌ موقع روغن بستگی دارد اما با مراقبت مناسب، می‌توان انتظار داشت که تا 100,000 کیلومتر بدون مشکل کار کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *