بلاگ

گیربکس چیست و کارکرد آن در خودرو چگونه است؟

گیربکس چیست

 

اگر شما کسی باشید که با خودرو و اجزای آن آشنایی نداشته باشید، شاید گمان ­کنید که فقط با فشار دادن پا بر روی کلاچ، ترمز و گاز، عوض کردن دنده و در نهایت چرخاندن فرمان می­توان یک ماشین را به حرکت درآورد؛ اما برای به حرکت در آوردن ماشین حتی به اندازه­‌ی یک متر باید عوامل مختلفی کنار یکدیگر قرار بگیرند.
یکی از مهم­ترین عوامل این امر، بخش انتقال قدرت ماشین است که شامل کلاچ، دیفرانسیل و گیربکس می‌­شود. کاری که این سه جزء در کنار یکدیگر انجام می­دهند، انتقال نیرو تولید شده توسط موتور به چرخ­ها بوده که در نهایت باعث به حرکت درآمدن چرخ­های ماشین می‌­شود. در این بخش گیربکس به علت کنترل و تقسیم نیرویی که انجام می‌­دهد، جزء مهم­تر محسوب می‌­شود.

گیربکس خودرو چیست؟

گیربکس یا جعبه دنده، یکی از اجزای بخش انتقال قدرت خودرو است. گیربکس در این بخش به عنوان فرمانده عمل می‌­کند؛ چون می‌­تواند نیرویی که توسط موتور تولید می‌­شود را به طور مناسب کنترل کرده و آن را بین چرخ­های خودرو تقسیم نماید. گیربکس با این­ کار از افزایش دور موتور خودرو جلوگیری می‌­کند. علاوه بر این کار گیربکس وظایف دیگری نیز دارد. از جمله این وظایف می­توان به موارد زیر اشاره کرد:
· حرکت معکوس خودرو
· درجا کار کردن موتور خودرو

گیربکس چیست

گیربکس چگونه عمل می کند؟

گیربکس بخش اصلی انتقال قدرت محسوب می‌­شود که با کنترل کل نیرو تولید شده توسط موتور، آن را بین چرخ‌­های ماشین تقسیم می‌­کند. این عملکرد کلی گیربکس، با اجزای مختلفی که دارد شکل می‌­گیرد؛ در واقع می­توان گفت گیربکس از اجزای جزئی خود به این عملکرد کلی می‌­رسد. اجزای متنوع و مهم گیربکس شامل موارد زیر می‌­شوند:
چرخ دنده
چرخ دنده­‌های یک گیربکس، قلب آن محسوب می‌­شوند و بدون آن­ها وجود گیربکس هیچ معنایی ندارد. وظیفه چرخ دنده­‌ها تعیین میزان نیرو انتقالی به چرخ­‌ها است. این چرخ دنده­‌ها تعداد ثابتی ندارند ولی حضور ثابتی دارند و می­توان آن­ها را در تمام جعبه دنده­‌ها دید. برای ارتباط بیشتر با چرخ دنده­‌های گیربکس باید بگویم که هر چرخ دنده نماد یکی از دنده­‌ها ماشین است؛ به طور مثال دنده دو یا دنده عقب.

دسته دنده

دسته دنده یکی از اجزای گیربکس است که در خارج و در کابین خودرو قرار می‌­گیرد. این دسته در واقع یک میله فلزی بوده که به شکل اهرم در کنار راننده قرار دارد و او می­تواند به وسیله آن کار تعویض دنده را انجام دهد.

محورهای گیربکس

گیربکس دارای سه محور کلاچ، زیر و اصلی بوده که به ترتیب به آن­ها شافت ورودی، شافت واسط و شافت خروجی نیز می‌­گویند. محور کلاچ یک محور متحرک بوده که به چرخ دنده­‌ها متصل است و از طریق کلاچ خودرو با موتور آن ارتباط می‌­گیرد. محور زیر را از آن جهت واسط می‌­نامند که به واسطه چرخ دنده­‌ها بین محور کلاچ و اصلی قرار می‌­گیرد و گشتاور را بین آن­ها منتقل می‌­کند. محور آخر نیز محور اصلی بوده که نیرو را با سرعت­‌های مختلف به دیفرانسیل منتقل می‌­کند.

یاتاقان

گیربکس نقش کنترل ­کننده و هماهنگ کننده را در بخش انتقال قدرت بر عهده دارد و این نقش در خود گیربکس بر عهده یاتاقان است. یاتاقان با اتصال به چرخ­ دنده­‌ها باعث فعالیت آن­ها می‌­شود.

گیربکس چیست

تفاوت بین مدل های مختلف گیربکس چیست؟

گیربکس در ابتدا فقط به صورت دستی تولید و در خودروها مورد استفاده قرار می‌­گرفت؛ اما با گذشت زمان و پیشرفت‌­های به وجود آمده، گیربکس نیز به نوعی پیشرفته‌­تر به نام گیربکس اتوماتیک تبدیل شد. تفاوت اصلی این دو

بازگشت به لیست