علائم خرابی گیربکس اتوماتیک را می توان به سه دسته اصلی تقسیم کرد:
1- لیز خوردن دنده ها :
لغزیدن در گیربکس بدین معنی است که گیربکس به درستی نمی تواند با موتور درگیر شود.
2- سر و صدای بیش از حد و ناگهانی گیربکس:
نشان دهنده آسیب قطعات گیربکس یا نشانه خرابی در روغن گیربکس
3- شکستن چرخ دنده ها در گیربکس
نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک
گیربکس اتوماتیک همانند موتور خودرو یک سیستم حیاتی در خودرو شما است و برای اطمینان از کارکرد طولانی مدت نیاز به مراقبت و توجه مناسب دارد و اگر این طور نشود کم کم نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک در آن نمایان می شود. متخصصان در الو گیربکس و سایر تعمیرگاه ها بر این باورند که تعمیر گیرکس اتوماتیک هزینه به مراتب بیشتری نسبت به موتور خودرو دارد. اگر در نظر دارید که گیربکس اتومات خودرو شما دچار مشکل نشود و هزینه های زیادی را برای شما ایجاد نکند. تیم الو گیربکس توصیه می کند موارد زیر را در نظر بگیرید. یکی از انواع مختلف جعبه دنده اتومات، تیپ ترونیک است که درباره علائم خرابی آن در مقاله تعمیر گیربکس بسترن به صورت کامل توضیح داده ام.
گیربکس اتوماتیک یک سیستم بسیار پیچیده مکانیکی و کامپیوتری است. به همین دلیل تعمیر گیربکس اتوماتیک می تواند گران تر از موتور باشد (بسته به نوع ماشین ). این بدان معناست که اگر یکی از این علائم ظاهر شد بهتر است به جای نادیده گرفتن یا صبر کردن برای از بین رفتن مشکل، به مشکل توجه کرده و در جهت رفع آن اقدامات لازم را انجام دهید.
احساس سایش یا لرزش در دنده ها
یکی از نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک، سایش چرخ دنده ها به یکدیگر است. گیربکس اتوماتیک معمولاً هنگام تعویض دنده به دنده به آرامی کار می کند. در هنگام تعویض دنده ، خودرو نباید احساس ساییدگی، لیز خوردن یا لرزش داشته باشد. هنگامی که انتقال نیرو بین موتور و گیربکس شروع آغاز می شود، ممکن است علائم که در بالا گفته شد ناچیز در نظر گرفته شود و شما به ان اهمیتی ندهید.
اما الو گیربکس توصیه می کند که حتما به این علائم توجه کرده تا از هزینه های اضافی برای تعمیر گیربکس جلوگیری شود. و اگر یکی از این علائم را مشاهده کرده حتما به یک تعمیرگاه معتبر مراجعه کنید.
خودرو در هنگام تعویض دنده درگیر نمی شود یا پاسخ نمی دهد
وقتی خودروی را به حرکت در میآورید یا دنده عقب میگذارید، بلافاصله پاسخ میدهد یا کند عمل می کند ؟
اگر دنده ها درگیر نمی شود یا دیر پاسخ می دهد بدین معنی است که روغن گیربکس که در واقع مایع محافظ دنده های گیربکس خودرو شما است، از بین رفته است و یا مدتی تعویض نکرده اید و غلظت آن بیش از میزان استاندارد شده است.
که در این شرایط به بخش سرویس دوره ای گیربکس مراجعه کرده و تعویض روغن را انجام دهید.
اگر گیربکس غیر از مشکلاتی که ذکر کردیم مشکل دیگری داشته باشد ممکن است به علت مشکل در سیستم کامپیوتری گیربکس اتوماتیک باشد.
برای راه حل فوری می توان گفت که با قطع کردن باطری به مدت 30دقیقه می توان ارور را برطرف کرد ولی در اولین زمان ممکن، از یک متخصص گیربکس کمک گرفته که متخصصان الو گیربکس در این زمینه می تواند بهترین گزینه برای شما باشد. این مشکل در رابطه با خودرو تیگو نیز مشابه است که در صفحه تعمیر گیربکس تیگو به صورت کامل به آن پرداخته ایم.
3- ایجاد صدا و نویز اضافی در گیربکس
هنگامی که خودرو را روشن می کنید و یا حین حرکت اگر گیربکس خودرو، صدای غیر متعارفی ایجاد شود. نشان دهنده این است که مشکلاتی در سیستم انتقال وجود دارد که باید مورد بررسی قرار گیرد.
برخی از صداهایی که از گیربکس می آید می تواند ناشی از خراب شدن مایع گیربکس اتوماتیک باشد.
روغن گیربکس خودرو، در جهت محافظت از گیربکس خودرو وظیفه بزرگی دارد. روغن گیربکس قطعاتی که در معرض حرکت قرار دارد را روغن کاری می کند و حرکت خودرو را روان می کند و سایش و اصطکاک را به حداقل می رساند.
اگر اصطکاک مورد نظر بیش از حد استاندارد شود. مشکلات زیادی را برای سیستم انتقال توان یا گیربکس اتومات خودرو شما ایجاد می کند.
بوی سوختن در خودرو
یکی دیگر از نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک، بوی سوختگی است. ماشین نباید بوی سوختگی داشته باشد و این موضوعی است که باید به آن توجه شو. و یکی از شایع ترین دلایل بوی سوختگی در سیستم انتقال، گرم شدن بیش از حد روغن گیربکس است.
نکته ای دیگری که در روغن گیربکس وجود دارد این است که ممکن است توانایی روانکاری روغن گیربکس پایین آمده باشد. که باعث ایجاد اصطکاک مخرب در بین تمامی قطعات می شود و باعث تجزیه قطعات و تجمع بقایای حاصل از خوردگی می شود.
اگه گیربکس تحت سرویس دوره ای قرار نگیرد این فرایند تجزیه قطعات ادامه می یابد تا جایی که گیربکس خودرو شما از کار می افتد و در نهایت مجبور به تعویض گیربکس می شوید.
لغزش چرخ دنده ها
از دیگر علائم خرابی گیربکس اتوماتیک می توان به لیز خوردن چرخ دنده ها اشاره کرد. گیربکس از دنده خارج می شود و یا کشش خودرو از دست می دهد. اگر با این مشکل روبرو شوید با مشکل ایمنی جدی روبرو هستید. برای مثال وقتی پشت چراغ قرمز قرار دارید. دنده ا لغزیده و یا از آن خارج می شودو برای جلوگیری از بروز مشکلات ایمنی جدی باید به تعمیرگاه مراجعه کنید.
اجزای گیربکس اتوماتیک
1-مبدل گشتاور ( Torque Converter)
2-پمپ روغن(Oil Pump)
3-مجموعه دنده سیاره ای(Planetary Gear Set)
4-بسته های کلاچ(Clutch Packs)
5-شفت خروجی(Output Shaft)
6-بند ترمز(Brake Band)
7-تابه روغن(Oil Pan)
8-بدنه سوپاپ(Valve Body)
گیربکس بعد از موتور خودرو، پیچیده ترین بخش وسیله نقلیه محسوب می شود. اما نکته ای که وجود دارد این است که آن میزان توجهی که نسبت به گیربکس باید صورت بگیرد. مورد توجه نیست که باعث می شود در طولانی مدت متحمل هزینه های زیادی برای تعمیر گیربکس شویم.
در ادامه به معرفی قطعات گیربکس اتوماتیک می پردازیم تا بیشتر با این بخش از خودرو خود آشنا شده و مراقبت های لازم را انجام دهیم.
قطعات گیربکس اتوماتیک
تعداد زیادی از قطعات تمام اجزای یک گیربکس اتوماتیک را تشکیل می دهند. با این حال، هر گیربکس اتوماتیک دارای این هشت قسمت اصلی است و همه آنها برای عملکرد صحیح گیربکس ضروری هستند. که تیم الو گیربکس به بررسی چندین مورد از این قطعات می پردازد. برای اطلاع از هزینه تعمیر گیربکس اتوماتیک با شماره های زیر تماس بگیرید:
موبایل: 09122541178
موبایل: 09129406458
1 – مبدل گشتاور ( Torque Converter)
گیربکس های اتوماتیک کلاچ ندارند. در عوض، آنها یک مبدل گشتاور دارند که جایگزین کلاچ می شود و همان عملکرد را انجام می دهد. مبدل گشتاور به موتور خودرو اجازه می دهد در حین جدا شدن از گیربکس کار کند. که این همان عملکرد کلاچ در گیربکس های دستی در هنگام تعویض دنده می باشد.
نکته ای که در گیربکس های اتوماتیک اهمیت دارد این است که مبدل های گشتاور موتور زا از طریق قطعات فیزیکی به موتور وصل نمی کند بلکه از طریق مایع این عملیات انجام می شود.
2-پمپ روغن(Oil Pump)
پمپ روغن داخل گیربکس اتوماتیک مانند هر پمپ روغن دیگری کار می کند. که روغن را از ظرف روغن به سوپاپ ها منتقل می کند.پمپ روغن بخش جدایی ناپذیر سیستم است و معمولا زیاد دچار آسیب نمی شود.
3-صفحه کلاچ(Clutch Packs)
با گیربکس دستی، دنده مورد نظر را به صورت دستی انتخاب می کنید – گیربکس اتوماتیک کمی پیچیده تر است. به جای شفت دستی برای رسیدن خروجی به نسبت دلخواه، گیربکس شما از بسته کلاچ استفاده می کند.
یک بسته کلاچ دارای صفحات متعددی است که با هم فشرده شده اند – وقتی بدنه سوپاپ فشار روغن را به بسته کلاچ می فرستد، تعداد معینی از بسته های کلاچ را به هم قفل می کند و نسبت خروجی مورد نظر را به شما می دهد.
4-شفت خروجی(Output Shaft)
بعد از عملکرد دنده ها در گیربکس، نیروی مورد نظر از طریق شفت یا محور خروجی، کار انتقال نیرو را انجام می دهد
5-تسمه ترمز(Brake Band)
هدف تسمه ترمز، نگه داشتن موقت دنده های سیاره ای است. که به دور موتور اجازه می دهند قبل از رها کردن، با نسبت دنده مطابقت داشته باشد، که امکان تعویض نرم تر را فراهم می کند.
نوارهای ترمز بسیار شبیه ترمزهای درام عمل می کنند، با یک پیستون که باند را در اطراف یک درام فشرده می کند. هر چه پیستون بیشتر فشار بیاورد، قدرت ترمز بیشتری اعمال می شود.
معرفی گیربکس اتوماتیک در ویکیپدیا
[ultimate-faqs include_category=”گیربکس-اتوماتیک”]